MdB financieel

Belastingdienst schendt privacywet door gebruik BSN in btw-nummer zzp’ers
Gepubliceerd: 12 juli 2018 Laatste update: 06 juli 2018 11:28

De Belastingdienst heeft geen wettelijke basis om het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken in het identificatienummer van ondernemers met een eenmanszaak, zoals zzp’ers.

Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op basis van onderzoek. De privacywaakhond heeft het beleid van de Belastingdienst getoetst aan de AVG, de nieuwe Europese privacywet die 25 mei van kracht is gegaan.
Eigenaren van een eenmanszaak, zoals zzp’ers, krijgen voor de communicatie met de Belastingdienst een speciaal btw-nummer. Dit nummer bestaat voor een gedeelte uit het persoonlijke BSN, dat bedoeld is voor communicatie met de overheid.
De Belastingdienst moet zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van het BSN voor het btw-nummer, schrijft de AP. “Zo snel mogelijk is ook echt zo snel mogelijk”, zegt woordvoerder Pauline Gras van de privacyautoriteit tegen NU.nl.
“We gaan ervan uit dat de Belastingdienst zijn beleid ook zo snel mogelijk aanpast, maar realiseren ons ook dat dit niet van de ene op de andere dag kan. We zitten midden in een belastingjaar en ik kan me voorstellen dat de Belastingdienst de nummers niet opeens kan aanpassen.”

De Belastingdienst heeft daarom tot 1 januari 2019 om te stoppen met het gebruik van het nummer. Doet de organisatie dat niet, dan kan de privacywaakhond optreden. De AP kan bijvoorbeeld een verwerkingsverbod afdwingen of een boete opleggen. Waarop een eventuele boet gebaseerd zou zijn, kon de woordvoerder van de AP nog niet zeggen.

Misbruik
Omdat het BSN gekoppeld is aan een persoon, is het nummer kwetsbaar voor misbruik. Kwaadwillenden die het BSN van een ander in handen krijgen, kunnen het nummer bijvoorbeeld gebruiken voor identiteitsfraude.
Eigenaren van een eenmanszaak zijn verplicht hun btw-nummer openbaar te maken. Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen hun BSN daardoor niet beschermen, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens.