MdB financieel

Vanaf 1 juli wordt het geboorteverlof voor partners flink uitgebreid. Daarmee lijken de twee dagen vrij nog een verre herinnering. Wat gaat er precies gebeuren, en wat zijn de gevolgen?

Sinds 2019 is het verlof voor partners in loondienst uitgebreid van twee dagen naar één keer het aantal werkuren per week, waarbij het loon wordt doorbetaald door de werkgever. Vanaf deze zomer wordt het verlof met nog eens vijf weken verlengd. Gedurende die periode krijgt de werknemer een uitkering van het UWV ter hoogte van 70 procent van het salaris, en heeft de werkgever geen loonkosten.

Het extra verlof moet binnen een half jaar worden opgenomen, en mag gespreid worden over die periode. Om gebruik te mogen maken van de regeling moet de partner meteen na de geboorte een week vrij hebben genomen. Ook moet het verlof minimaal een maand van tevoren bij de werkgever zijn aangevraagd, tenzij dat door vroeggeboorte niet mogelijk is.

Nu.nl