MdB financieel

Voorlichtingscampagne over btw-verhoging
De Belastingdienst is deze week begonnen met een voorlichtingscampagne voor ondernemers om de gevolgen van de verhoging van het lage btw-tarief onder de aandacht te brengen. De verhoging gaat in op 1 januari 2019, maar volgens de dienst moeten ondernemers nu al aan de slag gaan met de voorbereidingen.

Dat melden diverse media uit de voedsel- en horecabranche. Het lage btw-tarief wordt met ingang van 1 januari 2019 verhoogd van 6% naar 9%. Het kabinet wil de opbrengst gebruiken om de belasting op arbeid te verminderen. Met de verhoging komt er een verschuiving van de directe belastingen (lastenverlaging in de inkomstenbelasting) naar de indirecte belasting (lastenverhoging in de btw). Naar verwachting wordt de btw-verhoging in het pakket Belastingplan 2019 opgenomen.

De Belastingdienst verzoekt ondernemers om tijdig te beginnen met aanpassing van het btw-percentage zodat administratie, prijzen van goederen en diensten en de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang op orde zijn. Zo moeten bijvoorbeeld offertes, die in 2018 worden gemaakt voor goederen of diensten die in 2019 worden geleverd, uitgaan van een btw-tarief van 9 procent.

Bron: Taxlive, 20-7-2018
Wim de Kok (wdk)